Voorlezen, een intiem moment samen met je gezin.

Voorlezen, een intiem moment samen met je gezin.

Natuurlijk Jip en Janneke. Die zijn tijdloos, nog elke week gaan de avonturen van het iconische tweetal wel een keer over de toonbank. Maar er is nog zoveel meer moois!

Is het kinderboek in vergelijking met de iPad aan de verliezende hand als het gaat om de aandacht van het kind? Nee, zeker niet! Integendeel, wij bespeuren eerder een tegenbeweging, de verkoop van prenten- en kinderboeken neemt alleen maar toe. Onlangs breidde onze winkel de kinderboekenafdeling opnieuw uit, tot meer dan een kwart van het totaaloppervlak. Wij denken dat de belangstelling deels te maken heeft met een hernieuwde hang naar gezelligheid binnen gezinnen. Voorlezen heeft iets intiems, net als samen bordspelletjes doen. En als vaders en moeders daar zelf niet zo gauw bij stilstaan, helpen boekenoma’s wel een handje mee.

Klassiekers

Door verhalen maken kinderen kennis met de wereld, herkenning is daarbij de belangrijke factor. En horen voorlezen doet lezen. Zelf een geboren boekenwurm las ik als kind mijn broertje voor. Die moest niets van lezen hebben, maar des te meer van verhalen. Zo raakte hij op latere leeftijd toch aan de boeken verslingerd. De boeken die bij mijzelf vroeger een onuitwisbare indruk achterlieten zijn onder andere Kruimeltje, Lotje, de Kameleonserie, en later de jeugdromans van Thea Beckman, Roald Dahl en Tonke Dragt. De lijst klassiekers is lang, maar er is tegenwoordig zoveel meer!

Grotere wereld

Jezelf kunnen verliezen in het verhaal, dat is volgens ons een kenmerk van een goed kinderboek. Fraai verzorgde illustraties en goed geschreven teksten houden de aandacht vast en leiden naar het inzicht: dit kan mij ook overkomen. Kinderen gaan zo op in een grotere wereld dan ze kennen. Voorwaarde is wel dat de verhalen enigszins aansluiten op hun belevingswereld.

Linda’s Top 5 voor de kleintjes

Gonnie & vriendjes
“Een prachtig geïllustreerd zoek- en vindboek. Met flapjes, lapjes, schuifjes, geurtjes en piepjes. Maar ook met hele korte verhaaltjes die de afbeeldingen nog eens extra ondersteunen. Een nieuwe klassieker durf ik wel te stellen. De kracht zit hem in de herhaling, het voorlezen verveelt nooit. Heel populair als kraamcadeau.”

We gaan op berenjacht
“Een superklassieker. Het verhaal op rijm gaat over een gezin dat onder het mom van ‘we gaan op berenjacht’ een natuurwandeling maakt en vervolgens ook echt op een beer stuit. Met de beer in hun kielzog vluchten ze halsoverkop dezelfde weg terug, om uiteindelijk veilig thuis bij elkaar onder de dekens te kruipen. De ritmische tekst bij de wonderschone tekeningen heeft wel wat van een liedje. Alweer uit 1988, maar gek genoeg toch nog vrij onbekend.”

De krokodil die niet van water hield
“Ik ben zelf fan van krokodillenboeken, dus noem ik er twee. Deze gaat over een kleine krokodil die in zijn eentje treurig aan de kant blijft terwijl zijn broertjes en zusjes lekker spetteren in de rivier. Het waterplezier spat van de plaatjes af, maar hij doet niet mee. Zo sneu. Het verhaal snijdt een universeel thema aan: waar hoor je bij? Als de krokodil het uiteindelijk toch met tegenzin probeert, krijgt hij water in zijn neus en produceert zijn nies een enorme vuurstraal. Hij blijkt helemaal geen krokodil, maar een draakje. Zijn ei is bij toeval in het verkeerde mandje terechtgekomen.”

Ik zou wel een kindje lusten
“Dit boek gaat over eten, of niet willen eten. Herkenbaar grappig, maar ook een beetje eng. Het krokodillenjong heeft ouders die dol zijn op bananen, maar die blieft hij niet: hij wil een kindje eten. De ouders proberen hem met van alles te paaien: chocola, groente, taart. Maar het eigenwijze krokodilletje houdt voet bij stuk. Als hij dan eindelijk aan de waterkant een meisje bespeurt, denkt hij verlekkerd: ha, die is voor mij. Maar het meisje is veel groter en sterker, ze zwiept hem zo de rivier in. Moraal van het verhaal: hij moet eerst maar eens flink bananen eten.”

De kindereter
“Een voorleesaanrader, hoort in elke kinderboekenkast thuis. De ik-persoon, een meisje, wordt gekidnapt door een woeste rover te paard. Maar daar zit ze helemaal niet mee, ze ziet de ontvoering juist als avontuur. Haar belevenissen maken duidelijk hoe een kind zich in de fantasiewereld kan verliezen. Als de rover na een spannende rit in zijn hol een grote pan op het vuur zet met de bedoeling haar op te eten, is voor haar de lol eraf. Ze verschalkt de kindereter en levert hem af bij de politie. Bij thuiskomst vertelt ze haar verstrooide vader die haar niet eens heeft gemist dat ze zolang een paard te leen heeft.”

Ik ben Krik, Krik ben ik
“Een bundeling van moderne fabels, rechttoe rechtaan zonder poespas opgeschreven. Wat in de grote mensenwereld gebeurt, overkomt ook Krik en zijn kompanen. De situaties waar de eekhoorn en de andere dieren in verzeild raken zijn daardoor heel herkenbaar, niet in het minst door de geweldige illustraties van Mies van Hout. Heel geschikt om elke avond voor het slapengaan eentje uit voor te lezen.”

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

INSTAGRAM